Eseu despre tricoul peste burtă

Nu, nu e premeditat! Ridicatul tricoului peste burdihan e doar un gest spontan și firesc al românului aflat mereu pe șanțul istoriei. Cocalarul din ambele specii, rurală sau urbană, își suflecă tricoul Abibas din Dragon cu nonșalanța și mândria păunului care-și răsfiră coada în fața păunițelor.

Aștept cu interes tricoul cu inscripția incitantă: Keep calm and look burta!

Pe de altă parte investiția în maț, ca indicator economic, depășește în realism PIB-ul pe cap de locuitor. Ce poate spune mai mult despre boierie decât un BMW cu toate portierele deschise, din care behăie Salam, un grătar plin de fleici unsuroase și arătarea în șlapi interdigitali, cu bermude roșii peste care atârnă pepenoaica cu buric și lanț de haur?! Ce acțiuni la Bursă, ce titluri de stat, ce RASDAQ? Burta la blană, mă nene, mă!

Cureaua de la nădragi e pragul sărăciei iar burtoșii sunt statuile inverse cu piedestalul deasupra.

Al treilea factor e paradoxal: intestinul gros arată subțirimea obrazului. Vă dați seama că Lățimea Sa se consideră un tip foarte sofisticat? I-ați văzut cu ce scârbă se uită la cămășile închise decent? Habar n-avem noi, amărâții, să ne scărpinăm cu grație în buric. Și eventual să extragem de acolo, cu unghia-solniță a degetului mic, un capac de bere plin cu scame.

Urmează autoritatea. Altceva e pasul apăsat, plin de decizie al butoiului cu osânză Nicușor Constantinescu, de exemplu. Lumea se dă la o parte respectuoasă sau, după caz, din spirit de autoconservare. Șeful de echipă, cu casca pe ochi și tricoul peste fundație, impune imediat respect printre Dorei. El e primul care suge cu sete din bebelușul de bere la PET.

Milionarii Românicii au, aproape fără excepție, niște burți de șefi de sală. Nici n-ar putea fi transportați la DNA, dacă faimoasele cătușe s-ar prinde peste burtă. Podiumurile de lemn sunt întărite cu oțel gros la transmisiunile în direct din ziua alegerilor. Când saltă baronii de bucurie cu tentaculele in aer, plăcile tectonice se mișcă în California!

Uitați-vă la ei cum se uită de pe marginea drumului la voi. Kim Jong Un-ii cu tricoul peste cocoașă sunt fericiți. Iar fericirea li se reflectă pe circumferință ca pe un tv LED Samsung. Cu ecran curbat.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*