Hainele cele noi ale Împăratului

Cândva, pe când învârteam un volan imaginar pe prispa casei bunicilor, unde ușița de la capătul celor trei trepte din lemn era ditamai portiera, viața era simplă.Visele erau reale, prețul benzinei nu exista, părinții mei nu aveau mașină, autostrăzile nu mă interesau. Fiindcă nici nu știam ce e aceea o autostradă. Cam așa cum e acum, când treci Carpații. Răutățile Lumii erau undeva departe, acolo unde bunicul asculta în fiecare seară la Vocea Americii despre Brigăzile Roșii, Yasser Arafat sau domnul Ceaușescu. Lumea nu era mai bună nici atunci. Nici mai rea. ’’O să ne arunce în aer arabii’’ era atunci ’’O să ne șteargă de pe fața Pământului bombele atomice’’.

Copiilor nu le pasă.

Spre deosebire de Adulți, pentru Copii Binele e mai prezent, e palpabil, iar Răul e ceva nedefinit, imprecis și îndepărtat. Cum ar fi acum achitarea unui credit imobiliar pe 30 de ani.

Le povesteam unor copilași azi, într-un mall, despre ’’Hainele cele noi ale Împăratului’’. Și nu, nu e vorba despre palatul de la Snagov al coruptului chelios Olteanu. Nici despre SPA-ul lui Vântu. Ci despre povestea lui Andersen. Chiar și acolo e vorba despre niște șarlatani, care îi țes Împăratului niște haine nemaivăzute. Și Împăratul se îmbracă cu Nimic. Iar copiii râdeau, când i-am rugat să spună povestea pe roluri. Șarlatanii mici nu știau ce să facă cu banii de pe straiele invizibile. Le-am sugerat să-și ia Ferrari. Deși Stratan, din banii pe ’’fezabilitatea’’ autostrăzii dărâmate Sibiu-Orăștie,  și-a luat castel în Toscana. Iar fii-su și-a luat-o (scump) pe Ghenea. Împăratul (care era în fapt o fetiță, Împărăteasă) nu i-a băgat la închisoare pe șarlatani, ci le-a dat drumul. Are vocație de judecător, micuța!

Copiilor nu le pasă acum despre Rău.

Dacă există Rai, absolut sigur cei ajunși pe norișori sunt toți la vârsta copilăriei. Iar Iadul sunt cozi gigantice de bătrâni, la pensii recalculate. Peste care urlă ecrane gigantice cu Știrile de la 5. Totul în București, vara.

În parcarea subterană a mall-ului era plin de mașinile brigăzilor ANAF. Știm, e sfârșit de lună și planul nu se face cu vânzătorii de pepeni nefiscalizați pe DN1.

Deasupra copiii râdeau de hainele cele noi ale Împăratului.

Dedesubt ANAF-ul le verifica la etichete.

Că doar n-o să se ducă la bogați, să le descoasă studiile de fezabilitate.

Nici copiii nu mai cred în uniformele cele noi ale Împăratului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*