Kalimera, refugees!

IMAG5241  Insula Lesvos. Despre care urangutanii cred ca e populată de lesbiene. Și rânjesc cu salivă în colțul gurii, atotștiutori, exact ca trolii care scrijelesc în josul paginii, de pe conturi de FB cu nume infantile: Cris Tina, George George, Paul și Maricica.

Țeapă își ia și adevărata comunitate de LGBT. ( Înțeleg ce înseamnă LG dar BT nu sunt sigur dacă vine sau nu de la Bulgar Tabac. Decrețeii știu despre ce vorbesc.)

Am văzut în avion două câte două fete venind vesele în Lesvos (că B se citește V, în greacă. Vezi pronunția Vucurești sau Vrăila). Și plecând bosumflate. Fiindcă, parakali!, ortodoxia greacă guvernează necruțător obiceiurile locului. Unde poeta Sapho s-a aruncat sictirită în Egee.

Merg în Lesvos de vreo 8-9 ani. Nu e o insulă turistică. Sau nu pentru europeni. Mai mult pentru grecii de pe continent, exasperați de exodul anual al cocalarilor de diferite naționalități, veniți cu berea în portbagaj. La odihnă.

Am și un cumnat grec, fost căpitan. Care ne duce la taverne neturistice pe malul mării, unde mâncarea întârzie puțin din cauza valurilor pe care vine varca cu kefalia și sardelas.

Aici în Lesvos am văzut anii trecuți unități militare bine păzite, unele speciale, cu submarine și scafandri. Normal. Prietenii lor, turcii, sunt aproape, la vreo oră cu vaporul. Și nu vin să facă guvernări și afaceri cu păduri, cum fac ungurii cu un popor vecin. Din când în când capturau cîte-o ambarcațiune cu braconieri turci, pe care-i expediau înapoi la Erdogan. Barca o vindeau la licitație.

Ei bine, anul trecut, la alergare, am trecut la modul propriu printre zeci de refugiați bine îmbrăcați, mirosind a parfum, care cotropeau insulița. M-am temut că sub gecile de piele ascundeau Kalashnikovuri. Nimeni nu-i mai controla. Vedetele rapide militare nu mai ieșeau în larg, de frica refugiaților care-și găureau singuri pneumaticele cu cuțitul, ca să fie luați gratis de militari și duși la Mitilini. Capitala.

Lumea pe insulă  era îngrozită atunci, parcurile micuțului orășel erau pline de refugiați, șoferilor le era interzis să transporte sirieni spre oraș.

Am ezitat dacă să merg în vara asta în Lesvos. Dar lucrurile s-au aranjat.

Insula prosperă acum de pe urma refugiaților. Hotelurile sunt pline cu reprezentanții ONG-urilor venite să-i ajute. Restaurantele sunt pline cu voluntari, bine plătiți să aibă grijă de migratori. Nu mai găsești mașini de închiriat, iar pe lângă singurul Lidl de pe insulă, s-a mai deschis un supermarket. Unde am stat la coadă după refugiați care-și cumpărau bine-mersi cartele telefonice, sucuri și alimente.

Mă gândesc dacă nu cumva ar fi bine să primim și noi mai mulți refugiați.

Oricum forța română de muncă a plecat în Occident, de unde trimite bani să ne crească PIB-ul. Și apare la cozi electorale, ca să fie văzută la televizor. După cum spune un dottore plagiattore.

Uitați-vă că nu mai găsești meseriași. Poate e nevoie, pe lângă bonele filipineze, și de muncitori sirieni sau afgani în construcții. Sau agricultură.

Ne e frică de islamism, înțeleg. Ne e frică, poate, că primarul de la 5 și primărița GVP-PSD să nu vrea și voturi musulmane. Deci să dea din banii noștri și pentru moschee.

Ne e frică de burka. Dar avem și noi burka noastră, înnodată la ceafă, pe băncuța din fața porții. Sau bine strânsă la gât, în biserici.

Ne e frică de celulele teroriste. Deși avem neșpe servicii secrete, care spionează în special în scop de proprii afaceri. Dar nu ne e frică de trei ciobani mioritici care au căsăpit alți doi în Prahova, pe motiv că și-au lăsat caii să pască în stâna lor.

By the way, grecii nu mai au demult căruțe. Au avut o campanie acum muulte zeci de ani, prin care au înlocuit atelajele medievale cu tractoare și camionete. Dar la noi atelajele sunt tolerate întorcând pe DN. Că nu-și face nimeni planul de amenzi cu un meltean fără boletin, la bustul gol.

Poate că refugiații ar fi buni. Dacă ar vrea cumva să vină în țara cu cea mai mare creștere economică. La casele din supermarket.

Nu vă temeți de câțiva sirieni. În fond cumpăram haine de la chinezi, mâncăm de la libanezi, luăm curent de la italieni, apă potabilă de la francezi, benzină de la austrieci, ne ținem banii în bănci olandeze, pădurile sunt la suedezii de la IKEA, suntem salvați de ambulanțele unui palestinian, avem o cincime din medaliile olimpice de la ruși, fotbal ne învață un neamț și conducem mașini cu numere bulgărești.

Și să vezi percutare când o să auzi: Agent Mahommed, actele la control!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*