Piromânia

Suntem un popor de piromani. Gena noastră romană coboară direct din Nero și se combină strălucit cu arderea viilor, comandată de Burebista. Vin mai apoi arderile dirijate ale recoltelor în calea turcilor, cu valahii gâfâind spre munți și dând din umeri: ”asta e, n-avem ce-i face, mai bine le dăm foc decât să-și facă lipii din grâul nostru!”
De parcă Mehmet Pașa își punea spahiii să secere, să treiere și să facă baloți de paie. Și dacă-i punea, nu era momentul potrivit ca ai noștri să-i prindă noaptea obosiți și dezarmați și să le dea foc, cu tot cu paie?
Ne-a plăcut să ne jucăm cu focul și în epoca modernă. Câte zeci de ani am aprins, supuși, reșouri în apartamentele neîncălzite, în timp ce nomenclatura ceaușistă se lăfăia la focuri de tabără, vânătorești?
De asta și Ceaușeștii n-au beneficiat de două injecții letale, ci au fost mitraliați la foc automat. Focuri și la baricadele mineriadelor. Focuri și la 10 august.
Și focuri în spitale.
Noi înșine am strâns lemnele pentru ruguri. N-am mișcat un deget când banii pentru construcția de spitale noi, absolut necesare, bani munciți de fiecare dintre noi și oferiți ofrandă statului ca impozit, au fost dați de ctitori privați către mii de biserici, catedrale și stadioane. Construite de la zero, fără mâzgă cu infecții pe pereți, ca în lagărele de exterminare greșit numite Spitale de Stat.
Normal că avem zeci de mii de biserici. Doar ne place să aprindem în ele lumânări pentru morții în incendii. Ce ironie, nu?
Și pe stadioanele noi o să aprindem, ca tâmpiții, petarde și fumigene să ne facem de râsul lumii civilizate.
Ce ne place nouă cel mai mult să facem la fiecare început de ani, fie pandemie sau nu? Să dăm foc la petarde! Să le scoatem ochii copiilor cu ele. Nu e voie, dar cine să aplice legea?
Polițistul cu morcovul în cur din Vaslui? Un simbol înflăcărat al legii, încă aflat la datorie.
Ați rămas fără aer?
Stați liniștiți, e de la arderile zilnice de deșeuri de lângă buricul României, București. Cine să-i sancționeze? Autoritățile? Alea care au lăsat să ardă Hotelul Triumf din buricul buricului țării, pe Kiseleff, ca să-l facă, probabil, cadou vreunui șmecher?
Măcar alea sunt cărămizi.
Dar viețile copiilor și ale bolnavilor?
Pe cine să blestemi, cu tradiționalul: ”arză-v-ar focul”?
Că suntem toți implicați în rugul ăsta funerar, pe care arde de zeci de ani amărâta aia de Speranță.
Cum e sloganul de campanie al lui Piedone?
” Aveți grijă să nu vă ardeți la vot”!
Și nu, nu i-a dat nimeni foc.
Ba din contră, l-au ales reprezentantul zonei. Iar fii-su își schimbă și el numele în buletin, să-l cheme tot ”Piedone”. Mândrie, tată!
Republica Piromânia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*